By: MAZRINA HJ SALLEH

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Friday, 27-Jun-2008 06:19 Email | Share | Bookmark

 
jutaan terima kasih wat sahabat ku yg sudi memberi resepi sebikut tembikai ni....
sebab2 utama aku nat wat kerana last year raya waktu gi rumah kkk sulung ku,anak dia dok beli le sebikut tu..udahnye bebudak dok ngadap sebikut tu je...mungkin warna kot yg menggamit mate depa..
bila aku rasa..emmhh..tadek le yg special sgt pun....tapi sebagai memenuhi kehendak ati aku...aku wat jugak..nak mencuba sedap ke idak...ok janji rock...

langkah -1



langkah - 2



langkah - 3



langkah - 4




Quote:
BISKUT TEMBIKAI [gadis_aries]

Bahan-bahan
150 g gula kastor - terlalu manis ku adjust 120 gm - -
250 g mentega - bila dah bakor baru tahu, 2nd doh buat adjust jadi 170 gm
1 biji kuning telur Gred C - tak letak pun
1 sudu besar susu pekat - pun sama tak letak
290-320 g tepung gandum - aku sukat jadi 250 gm
1 sudu kecil baking powder - letak ooo..
secubit garam sikit je
sedikit pewarna merah dan hijau - ini musti loo..
2-3 sudu besar bijan hitam
Paper cups
1 biji putih telur (utk menyapu doh agar ianya melekat...tapi Aries tak pakaipun putih telur) - langsung tak pakai pun

penambahan sikit - saya ubah nak bagi sedap kisarkan 50 gm hazel ( sbb tu yg ada dlm rumah) campurkan tepung gandum 100 gm dan kisar halus...kalau kisar dia saje...tak moo jadi serbuk..liat skit nak hancur..yg tulisan merah kat atas tu adalah doh ke 2 yg saya buat...

Cara membuatnya
Pukul gula dan mentega hingga sebati, masukkan kuning telur dan susu pekat. Putar lagi hingga rata. Bubuh tepung gandum yg sudah diayak dengan serbuk penaik dan garam. Uli perlahan menjadi doh. Bahagikan 3 bahagian, ambil 2 bahagian dan campurkan dengan bijan hitam dan pewarna merah. Ambil baki doh, campurkan dengan pewarna hijau. Buatkan bebola kecil dengan doh merah.
Canai doh hijau setebal 3 mm. Sapu sedikit putih telur pada bebola merah kemudian salutkan dengan doh hijau. Simpan seebentar di dalam peti sejuk (supaya mudah memotongnya). Belah 4 bebola tadi dan atur di dalam paper cups dan barulah di letak di atas tin pembakar. Bakar pada suhu 160 C selama 20-25 min atau hingga masak.

* Peringatan
Masukkan tepung sikit? dulu....

Lagi satu Aries nak ingatkan..selepas potong mesti atur kat paper cups baru lah di bakar...kalau lepas potong adunan tu letak terus di atas tin pembakar...haizzzz....ianya akan menjadi besar 2 kali ganda size nya nanti...pasal mula? Aries buat jadi mcm tu


Tapi Wa buat guna resepi Tart Ros...( Resepi asal dari FnR )


TAT ROS

3/4 cawan gula aising - tambahkan sikit gula utk buat biskut tembikai.
1 cawan mentega
1 cawan tepung jagung
1 biji kuning telur
Sedikit tepung gandum ikut lembut
Jem sbg inti
Cawan kertas

1. Putar gula aising bersama mentega seketika.
2. Masukkan kuning telur, putar lagi.
3. Masukkan tepung jagung, gaul sebati.
4. Masukkan tepung gandum sedikit demi sedikit sehingga adunan boleh dicanai.
5. Canai setebal 3/4cm, terap dgn acuan kuih bentuk bulat.
6. Sapukan jem di permukaan ciskut dan lipat dua.
7. Buat dua keeping dan cantumkan.
8. Masukkan ked lm cawan kertas sebelum dibakar hingga masak
.

jgn marah ye sapa yg punye resipi ni...yg di ajdust2 oleh aku...


Quote:
roszan - jgn lupa order untuk raye..ngeh..ngeh..

jasmeen - yolah tu..betul 10 markah...

ida isk - buat jgn tak buat..

ma diha - nak bisnes mane bleh tunggu puasa baru nak amik order...kena ckp siang2...


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net